Hem » Afternoon tea » Allt om afternoon tea

Allt om afternoon tea

Afternoon tea är inte bara en måltid, det är en upplevelse som för med sig en känsla av tradition, elegans och god smak. Ursprungligen född ur en brittisk aristokratisk sed, har afternoon tea blivit en internationell ritual som lockar både lokalbefolkning och turister till eleganta salonger och mysiga tesalonger över hela världen. I

Ursprung och historia

Konceptet med afternoon tea härstammar från Storbritannien under 1840-talet. Det tros ha blivit populärt tack vare Anna, Hertiginna av Bedford, som kände en längtan efter en liten måltid på eftermiddagen för att stilla hungern mellan lunch och middag. Anna började bjuda över sina vänner till ”te och promenad på fälten ” en företeelse som snabbt trendigt och respektabelt. Snart började hon bjuda in vänner till sin bostad för att avnjuta te, små smörgåsar och sötsaker i en avslappnad och elegant atmosfär. Traditionen spred sig snabbt bland överklassen och blev snart en populär social sammankomst.

Afternoon Tea – en upplevelse

Att delta i afternoon tea är inte bara att konsumera mat och dryck; det handlar om att uppleva en speciell atmosfär och njuta av en stund av lugn och välbefinnande. Traditionellt serveras afternoon tea mellan klockan 15:00 och 17:00 och består av ett urval av te, små smörgåsar eller scones med grädde och sylt, samt en variation av sötsaker som kakor, bakverk och petit fours.

En typisk afternoon tea börjar vanligtvis med att gästerna välkomnas och eskorteras till deras sittplats där de får välja bland ett brett utbud av te-sorter från olika delar av världen. Därefter serveras en vacker bricka eller etagere fylld med läckra delikatesser som är noggrant arrangerade för att tillfredsställa både öga och gom. Under tiden kan gästerna njuta av lugna samtal och en avslappnad atmosfär medan de låter sig uppslukas av den utsökta smaken och doften av färskt bryggt te och delikata bakverk.

Även om traditionen med afternoon tea förblir stark, har det genom åren genomgått vissa moderniseringar och varianter för att passa olika smaker och preferenser. Många etablissemang erbjuder nu tematiska afternoon teas som kan vara inspirerade av årstider, högtider eller populära kulturella fenomen. Dessutom kan vissa platser erbjuda vegetariska eller veganska alternativ för dem med speciella kostrestriktioner.

Afternoon Tea på The Ritz

Berömda afternoon teas

First Class Magazine listar fem berömda klassiska hotell som har fantastiska afternoon teas. Vi börjar givetvis i afternoon teas vagga – Storbritannien, men sneglar sedan ut över hela världen!

  • The Ritz, London: Det berömda The Ritz i London är välkänt för sitt klassiska afternoon tea, vilket har en stark anknytning till brittisk kultur. Det är en av få platser som erbjuder afternoon tea varannan timme från klockan 11.30. Här kan gästerna njuta av en variation av legendariska teer, från klassisk Earl Grey och Darjeeling Grey Flush till spännande sorter från Himalaya.
  • Shangri-la, Paris: Känt för sina magnifika sviter med enastående utsikt över det ikoniska Eiffeltornet, utgör en oas mitt i hjärtat av staden. Hotellet erbjuder en elegant lounge i två våningar där gästerna kan njuta av en noggrant utvald meny med Dilmah-teer medan de avnjuter den charmiga atmosfären. Shangri-La Paris har alltid varit en föregångare inom innovation och nyligen har de lanserat en helt växtbaserad veganmeny, vilket definitivt är värt att uppleva.
  • Tassemuseum, Amsterdam: På första våningen av det historiska 1600-talshuset vid kanalen Herengracht i Amsterdam bjuds besökare på en modern tolkning av afternoon tea. Här, inuti Tassenmuseum, eller sko- och väskmuseet, kan besökare uppleva en unik kombination av kultur och gastronomi som är ett måste för alla fashionistas. Gästerna kan välja High Tea Classic och börja med ett urval av kalla aptitretare och smörgåsar, följt av läckra scones serverade med Devonshire clotted cream och citronkräm. För att avrunda upplevelsen serveras sedan en spektakulär bakelse i form av en högklackad sko, vilket sätter en minnesvärd touch på denna utsökta afternoon tea.
  • Mandarin Oriental, Bangkok: Även om du inte bor på hotellet, är det möjligt att boka på The Authors’ Lounge. Detta legendariska rum har lockat författare från alla hörn av världen för att låta sig inspireras av atmosfären och skapa sina berättelser. Här rekommenderas det att ta sig tid en hel eftermiddag för att njuta av originella och exklusiva orientaliska delikatesser som är presenterade på ett konstnärligt sätt. En rekommenderad upplevelse är att beställa teet Oriental, ett svart te med subtila dofter av jasmin, mandarin och apelsin, speciellt skapat av Mariage Frères för hotellen i Bangkok.
  • Capella Singapore Resort & Spa, Singapore: Detta är ett av de mest exklusiva hotellen i Singapore. Huvudbyggnaden uppfördes under 1880-talet, och än idag känner man av den koloniala atmosfären från det förflutna. I denna unika miljö erbjuder Capella afternoon tea i ett intimt utrymme i huvudbyggnaden. Här kan gästerna njuta av ett urval av över trettio sorter av sällsynta teer från Kina, England, Indien och Japan, vilket skapar en oförglömlig upplevelse för alla sinnen.

Afternoon tea förblir en tidlös tradition som hyllas av människor över hela världen för dess elegans, charm och utsökta smaker. Oavsett om det är en speciell tillställning, en avkopplande stund med vänner eller en möjlighet att njuta av en stunds avkoppling från vardagens stress, erbjuder afternoon tea en unik upplevelse som är svår att matcha. Så nästa gång du letar efter en oförglömlig upplevelse av sofistikering och njutning, varför inte unna dig en afternoon tea och låt dig svepas med i dess tidlösa charm och gott smak?