Hem » Olika sorters te » Svart te » Earl Grey

Earl Grey

Om det finns ett te som symboliserar elegans, finess och en subtil förförelse, så är det Earl Grey. Med sin karakteristiska citrusdoft och delikata smak har Earl Grey förtrollat te-entusiaster över hela världen i århundraden.

Historien bakom

Earl Grey-teets ursprung är inlindat i olika legender. Den mest spridda historien förbinder teet med den brittiska statsmannen Charles Grey, 2: e Earl Grey, som var premiärminister från 1830 till 1834. Historien säger att en kinesisk man räddade en av earlens familjemedlemmar, kanske hans son, från att bli attackerad av en tiger. Som tack gav earlen honom ett recept på en speciell teblandning, som sedan kom att kallas Earl Grey-te.

Earl Grey
Charles Grey, 2nd Earl Grey (1764-1845).. Public Domain

En mer sannolik förklaring är att Earl Grey-te uppfanns som en form av aromatiserat te för att dölja smaken av kalkhaltigt vatten i Northumberland, där earlen härstammade från. Oavsett ursprunget har Earl Grey-te blivit en fast del av brittisk tekultur och njuts nu över hela världen.

En bra Earl Grey utmärker sig

Enligt oss är ett gott Earl Grey te gjort av lösvikt te på av ett fint indiskt te med äkta italiensk bergamottolja. Det är viktigt att det av färskaste och mest exklusiva Earl Grey teerna för få den bästa smaken. Sorten är oftast en blandning av teblad från olika delar av Asien som Kina, Sri Lanka och Indien, samt Kenya i Afrika. Mer än hälften produceras i Kina och Indien.

Många tillverkare använder artificiella bergamottsmaker – vårt råd är att undvika dessa i största möjliga mån.

Bergamott är en citrusfrukt som kommer från södra Italien, och oljan från denna frukt ger Earl Grey dess ikoniska doft och subtila smak. Den mjuka, blommiga smaken av svart te kombinerat med de uppfriskande citrusnoterna från bergamottoljan skapar en harmonisk balans som är oemotståndlig för många.

Earl Grey finns i olika varianter. Förutom den klassiska blandningen av svart te och bergamottolja kan Earl Grey också hittas som grönt te, vitt te och till och med koffeinfri örtte. Dessa variationer erbjuder olika nyanser och toner av smaken, vilket ger ett brett utbud av valmöjligheter för alla smaker. Earl Grey fungerar också väldigt bra som iste.

 

Bergamott

Earl Grey i modern tid

Idag är Earl Grey-teet inte bara en favorit i Storbritannien utan det njuts av människor över hela världen. Det har blivit ett symbol för elegans och lyx och finns på menyer på tehus, kaféer och restauranger över hela världen. Earl Grey är inte bara för tekoppar; det används också som en ingrediens i allt från bakverk till cocktails, där dess subtila citrusnoter ger en sofistikerad twist.

Dessutom har Earl Grey-teet vunnit popularitet bland hälsomedvetna konsumenter på grund av dess potentiella hälsofördelar. Svart te, som utgör grunden för Earl Grey, sägs vara rikt på antioxidanter och kan ha positiva effekter på hjärt-kärlhälsan och ämnesomsättningen.

1 svar på ”Earl Grey”

Kommentarer är stängda.