Hem » Olika sorters te » Gult te » Fakta om gult te

Fakta om gult te

Gult te har en unik smak och är ett unikt te som är uteslutande tillverkat i i Kina. Teet är är nära besläktat till grönt och svart te när det gäller beredning och smak. Tillverkningsprocessen för denna tesort te liknar grönt te, förutom att löven får oxideras ytterligare. Det ger dess karakteristiska gula utseende och en lite mer mjuk smak.

Gult te är också känd som Hwangcha i Korea och Huángchá i Kina men är också känt som Sichuan-te, baserat på var det ibland produceras. Gult te är ett te som blivit blir populärare på grund av dess unika smak och egenskaper.

Gult te är sällsynt och dyrt

Historiskt sett var gult te ämnad endast åt kejsaren, samhällseliten, speciellt utvalda och vissa buddhistmunkar.

Tillverkningsprocess:

Det gula teet är en typ av icke oxiderat te. Det som skiljer det gula teet från grönt te är att tebladen efter upphettning får ligga och vila för att långsamt torka.

Gult te

Eftersom gult te är sällsynt bör inköp i väst ske med försiktighet. Grönt te av dålig kvalitet säljs ibland som exklusivt gult te!

Fördelar med gul te

De många fördelarna med gult te är viktminskning, hudvård, ökad aptit, avgiftning av kroppen, skydd av hjärtat och reglering av matsmältning, läs mer ingående om gula teets hälsofördelar.

Sorter av gul te:

  • Junshan Yinzhen (君山 银针): En slags gul knoppte (黄 芽茶), gjord av singulära tea knoppar, som ursprungligen producerades i Junshan Island, Dongting Lake of Hunnan-provinsen, det enda gula teet som rankas bland kinesiska 10 mest kända teer;
  • Mengding Huangya (蒙 顶 黄芽): en slags gul knoppte (黄 芽茶) med platt rak form, främst producerad i Mengshan, Sichuan-provinsen;
  • Huoshan Huangya (霍山 黄芽): en slags gul knoppte som huvudsakligen produceras i Dabieshan i Huoshan, Anhui-provinsen;
  • Gult litet bladtea (黄 小 茶): ett slags gult te med tejskudd kombinerat med en knopp och ett eller två känsliga blad, inklusive Weishan Maojian (沩 山 毛尖), Beigang Maojian (北港 毛尖), Yuan’an Luyuan安 鹿苑), Wenzhou Huangtang (温州 黄 汤);
  • Gult stort bladtea (黄 大 茶): ett slags gult te med teskott i kombination med en knopp och två till fem teblad, inklusive Huoshan Yellow Large Leaf Tea, 霍山 黄 大 茶, Baiyun Tea (白云 茶), Guangdong Dayeqing (广东大 叶青).

Så här brygger du gult te

  • Du kan återanvända gult te upp till fem gånger
  • Vattentemperatur: 95 grader
  • Mängd ca 5 gram kopp
  • Låt dra: 1-2 minuter