Hem » Tekunskap » Koka te – Så här brygger du te på bästa sätt

Koka te – Så här brygger du te på bästa sätt

Vill du ditt te ska smaka som det ska så gäller det ha koll på hur du brygger ett te på bästa sätt. Hur en kopp gott te ska är unikt, för det är din smak som bestämmer om det är gott.

Se nedan våra enkla tips hur du brygger te. Bli ett riktigt tebryggnings-proffs på no-time.

Att brygga gott te

För att brygga ett gott te så råvarorna väldigt viktiga, högsta prioritet skulle vi säga. Vi rekommenderar att du investerar i ekologisk premium te med hela blad för maximal smak. Dåligt te i tesilen är lika med dåligt te i kannan. Vid varje ny kopp/kanna så häll i nytt färskt vatten. Vatten kvalitén påverkar också hur resultatet på teet blir och hur mycket te du behöver dosera. Det är även viktigt ha en bra tekanna att brygga ditt te helst i.

Väljer du te av premium kvalité, dvs ekologiskt te odlat  på höga berg där endast utvalda blad från plantan får bearbetas till te. Dessa blandningar har hela blad som du kan brygga te flera gånger på. 

Allt teer (förutom rött te) kommer ursprungligen från en och samma buske Camellia Sinensis och har koffeinet naturligt i sig. Det blir olika varianter av te genom olika typer av produktionsmetoder som avgör vilken färg teet får. Skillnaden ligger i hur bladen behandlas efter att de skördats som avgör vilken typ av te det blir.

Bryggrader, tid och dosering av te

Graderna på vattnet spelar stor roll när du brygger te. Du brygger ditt te bäst om du använder en timer och ett tips är att finbladigt te bryggs kortare än storbladiga te och torkade fruktteer. Återigen: det är din smak som bestämmer – korta av  tiden om det blev för starkt, förläng eller öka mängden blad om det blev för svagt.

Svart te

Kokas i kokhett vatten 95-100 grader
Mängd:
1 tsk/kopp
Dragtid:
3-5 min
Koka upp direkt och använd direkt för det ej ska bli syrefattigt och avslaget. Bryggs oftast en gång. Detta te är nästan fullständigt oxiderat och produceras mestadels i Indien (Assam och Darjeeling), Kenya, Sri Lanka och Kina. Exempel är Keemun, Zhenshan Xiaochung.

Svart te är den populäraste (cirka 84 procent av totalt över hela världen) tesorten. Tebladen lämnas för att jäsas tills de blir svarta, därefter torkas och förpackas de..

Grönt te

Kokas i 75-85 grader
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 1-3 min
Koka upp vatten och låt det svalna, ett grönt te bränns vid för hög temperatur. Undvik att hälla i kallt vatten eller låta det koka halvklart. Kan bryggas om 2-3 gånger. Exempel är Sencha, Matcha, Longjing ochTaiping Houkui som har haft minimal oxidation och håller bladens gröna färg. Huvudsakligen från Kina, Japan och Korea.

Grönt te går inte igenom någon form av jäsningsprocess, det är antingen ångad eller torkad av en panna.

Vitt te

Kokas i 70-85 grader
Mängd: 2-3 tsk/kopp
Dragtid: 2-5 min.
Kan bryggas flera gånger. Gjord av ”buds” av Camellia Sinensis.

Vitt te är mycket lite bearbetat. Bladen är plockade tidigare på säsongen än övriga tesorter, och är särmed gjord på yngre löv. Vanligtvis så lämnas bara tebladen för att torka kort i solen innan de förbereds för förpackning.

Gult te

Kokas i 70-80 grader
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 2-3 minuter
Kan oftast bryggas 2-3 gånger. Ett gult te av högsta kvalitet kan bryggas upp till fem gånger.

Pu-Erh

Kokas i 95-100 grader
Mängd: 1 tsk/kopp
Dragtid: 2-4 min
Kan bryggas flera gånger

Oolong-te

Kokas vid 70-85 grader
Mängd: ca 1 tsk/kopp
Dragid: 2-4 min
Följer en liknande process som svart te, men varje enskilt stadium är inte så långt.

Rooibos/Honeybush (rött te)

Kokas i kokhett vatten 95-100 grader
Mängd: ca 1 tsk/kopp
Dragtid: 3-5 minuter
Härstammar från sydafrikansk växter och innehåller inte koffein. Smaken är ganska mild och teet blir inte beskt även om det får dra länge.

Val av vatten

Använd friskt kallt vatten och koka det inte längre än nödvändigt och inte heller flera gånger. Då försvinner nämligen syret vilket ger en negativ inverkan på teet smak. Mjukt vatten är också bättre än hårt vatten.

Brygga te med tesil, tepåse eller i tekannan?

När du brygger te är det viktigt att tebladen får tillräckligt med plats för att utvidga sig och att vattnet kommer mellan bladen för att du ska uppnå maximal med smak i ditt te. Vi skulle säga att en tesil metall är bra vid dagligt bruk när du lagar te i kopp – fyll endast halva tesilen. Brygger du te till flera personer är det både mer ekonomiskt och bättre smak om du brygger teet i en tekanna som har en inbygd sil. Ett filter i glas/metall ger ingen bismak när du brygger te och det är viktig aspekt att ha i åtanke.

Att låta teet dra under lock bidrar till mindre risk att de eteriska oljorna dunstar bort.

Det går självklart att brygga te direkt i en kanna så att bladen får röra sig helt fritt och att du sedan häller det färdiga teet över en tesil. Ett smidigt knep är att brygga te i en tekopp med inbygd tesil och lock, som en miniatyrkanna just for one.

Kuriosa: När man dricker kinesiskt te i kina brukar de låta tebladen ligga kvar i koppen medan man dricker.

1 svar på ”Koka te – Så här brygger du te på bästa sätt”

Kommentarer är stängda.