Hem » Terecept » Så här gör du eget hemgjort iste

Så här gör du eget hemgjort iste

Under sommarhalvåret är iste populärare än någonsin. Klassikern är att göra iste av Earl Grey te, som är ett svart-teblandning. Men det går utmärkt att tillaga av olika fruktteer, det är endast fantasin som sätter stopp. Vill du lyxa till det så kan du toppa med myntablad, citron, persika, hallon med mera!

En varm sommardag 1904, under världsutställningen i St Louis, serverade Richard Blechynden gratis te. Han var en kommissionär för indiskt svart te. Han valde att servera kallt te och det blev väldigt uppskattat denna heta sommardag. Men faktum är att iste hade blivit omnämnt i kokboken The Kentucky Housewife redan 1839.

Recept på iste

Istället för att köpa färdigbryggd (och översötad) iste från affären kan du ta din smakupplevelse till nya höjder genom att skapa din egen egenbryggda iste hemma. Att göra egen iste är inte bara enkelt, det ger också möjlighet att experimentera med olika smaker och skapa en dryck som är precis efter din smak.

Du behöver:

  • 5 tsk valfri te i lösvikt, eller 2-3 tepåsar. Använd dubbelt så mycket te som du brukar använda när du gör varmt te.
  • 1 l kokande vatten
  • 0,5 – 1 dl socker
  • 1 saften av en citron
  • Låt tebladen eller tepåsarna dra i 5 minuter.
  • Sila bort tebladen utan att pressa ut den sista vätskan eftersom den kan ge en besk smak.
  • Rör i socker efter smak. Låt teet svalna utanför kylskåpet till rumstemperatur, innan du ställer det i kylskåpet för att kyla det helt.
  • Servera gärna med isbitar i ett högt glas med sugrör!

Man kan med fördel brygga teet lite starkare än vanligt.

Vissa anser  att man ska lägga te bladen direkt i kallt vatten (kallbrygga) och alltså inte först brygga teet som vanligt, men det är en smaksak.

Traditionellt iste brukar innehålla te, socker och citron. Ju mer socker desto mer kalorier. Om du skippar sockret så innehåller det inga kalorier alls!

Goda tesorter för hemgjort iste

  • Bora Bora te
    Blanda i en skvätt socker, lime och lite mynta. Glöm ej is. Magiskt.
  • Earl Grey
    Här blir det gott med citron i, gärna is.
  • Grönt te och toppa med citron eller mynta

Det som verkligen gör hemmagjort iste spännande är möjligheten att experimentera med olika smaksättningar. Här är några idéer för att komma igång:

  • Fruktiga Variationer: Tillsätt färska eller frysta frukter som skivor av citron, lime, apelsin eller jordgubbar för en fruktig twist.
  • Kryddiga Smaker: Prova att lägga till kryddor som kanelstänger, ingefära eller myntablad för en extra dimension av smak.
  • Örtiga Infusioner: Tillsätt färska örter som mynta, basilika eller lavendel för en uppfriskande smakupplevelse.

Iste i är väldigt nyttigt om du inte sötar den med socker eller köper sockrade varianter i butik. Den är lika nyttig oavsett vilken temperatur det serveras på. I varmare väder är det ett det utmärkt sätt att konsumera te hela året runt.