Hem » Terecept » Kallbryggt te – så här gör du (guide)

Kallbryggt te – så här gör du (guide)

Kallbryggt te har blivit en ny hype efter coldbrew kaffe. Genom att kallbrygga ett te så du ett fylligare och sötare resultat med mindre beska.

Kallbryggt te är inte bara en modern trend, det är en tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Från Japan till Sydafrika har människor över hela världen njutit av fördelarna med kallbryggt te i århundraden. Ursprunget kan spåras till 1500-talets Japan, där kalla tebrygder blev populära under den heta sommaren.

Gör så här

  • Lägg valfritt tee i en flaska eller kanna. Fyll på med kallt vatten och täck över. Låt stå i kylen minst 6 timmar, gärna längre.
  • Sila och häll upp i glas, med eller utan is
  • Garnera om du vill med skuren frukt efter tycke och smak.
  • Servera med eller utan sugrör.
  • Klart!

Tips: Kallbrygg ditt te på kvällen och låt det stå och dra över natten, så har du fantastiskt gott kallt te klart på den varma sommarmorgonen.

Teer som passar för kallbryggt te

Egentligen passar många olika sorters teer bra, men några är givetvis bättre. Olika sorters fruktteer blir väldigt bra. En v mina personliga favoriter är Bora Bora te – ett riktigt bärigt te som du bara måste prova.

Du kan smaksätta det kallbrydda teet med t.ex. hallon, mynta, blåbär, körsbär, jordgubbar, citron, lime…..

En av de mest lockande aspekterna av kallbryggt te är dess smakprofil. Till skillnad från varmt bryggt te, där värmen kan dämpa vissa subtila nyanser, låter kallbryggningen tebladen smälta långsamt, vilket resulterar i en mildare, sötare smak. Denna metod extraherar också färre tanniner, vilket resulterar i en mjukare och mindre bitter smak.

Varmt te har ofta lite tanniner i sig, det vill säga de lite bittra smakerna i gommen. Dessa uppstår när du hettar upp teet. När du däremot kallbrygger dit te så får du ett perfekt uppfriskande, superlätt te som är perfekt för varma sommardagar. Detsamma gäller även för kaffe, det är därför jag älskar kallt brygg kaffe så mycket.

Hälsosamma fördelar

Utöver sin förfriskande smak erbjuder kallbryggt te en mängd hälsosamma fördelar. Tebladets naturliga antioxidanter och polyfenoler förblir intakta under kallbryggningsprocessen, vilket ger en dryck rik på hälsosamma föreningar. Dessutom har kallbryggt te visat sig ha lugnande egenskaper och kan hjälpa till att minska stress och främja avkoppling.

För bästa resultat så använd dig av lösviktste, men det funkar givetvis med även med påste! Bon Apetit!

1 svar på ”Kallbryggt te – så här gör du (guide)”

Kommentarer är stängda.