Hem » Afternoon tea » Tehus

Tehus

Ett tehus är en plats där människor samlas för att njuta av olika sorters te i en avslappnad miljö. Det förekommer i olika former över hela världen. Det kan vara en särskild avdelning i ett hotell, speciellt avsedd för att servera eftermiddagste, eller en separat lokal eller byggnad som fokuserar på att servera te och kanske även något att äta till. Ofta är ett tehus, precis som kaféer, en plats för umgänge.

Häng med på en jorden runt-resa i tehusets tecken!

Östasien

I länder som Kina och Japan är tehustraditionen djupt rotad. Tehusen här är traditionellt platser där människor samlas för att umgås och njuta av te.

I Kina och Japan finns olika typer av tehus, från enkla lokala ställen till mer exklusiva etableringar. Tehuset är ofta en plats för social interaktion och ibland även för romantiska möten.

I Japan är tehusen också starkt förknippade med den traditionella japanska teceremonin. Rummet där man dricker te kallas specifikt för chashitsu (茶室). De typiska tehusen ligger ofta i en teträdgård. Gästerna får gå på en liten stig och sedan välkomnar en värdinna dem.

japansk teceremoni
En tehus (främst Asien) eller (även terum) är en anläggning som främst serverar te och andra lätta förfriskningar.

Central- och Västasien

I länder som Kazakstan, Kirgizistan och Uzbekistan finns variationer av tehus kända som shayhana, chaykhana respektive choyxona. Dessa översätts som ”terum” i samtliga fall.

Tetraditionen är också väl utbredd i Tajikistan, Iran och Turkiet. I den arabiska världen är det vanligt att både te och kaffe serveras på samma plats.

Sydostasien

I Myanmar kallas tehus för aphetyay saing (လက်ဖက်ရည်ဆိုင်) och utgör en central del av den lokala kulturen sedan britterna regerade där. Dessa tehus är kända för att servera bland annat mjölkte och olika delikatesser. De är ofta en naturlig del av stadsbilden.

Europa

I Europa måste Storbritannien nämnas först. Här är tehus en del av den stolta kulturella traditionen. Ett ”tea room” är ett litet rum eller en restaurang där där drycker och lättare måltider serveras, ofta i mysig atomosfär. Scones, små bakverk och mackor är vanliga tillbehör.

Här är afternoon tea sedan länge ett vinnande concept bland såväl turister som lokalbefolkning.

Tehustraditionen har också spritt sig till andra europeiska länder. I Tjeckien till exempel har tehus (”čajovny”) dykt upp som svampar ur jorden sedan sammetsrevolutionen 1989. Idag finns cirka 400 stycken!

Sverige: Japanska tehuset i Stockholm

Te är omtyckt i Sverige men har ändå svårt att mäta sig med kaffets popularitet. Någon tehustradition finns inte att tala om.

Men 1990 uppförde Etnografiska museet det japanska tehuset Zui-Ki-Tei. Namnet har sin bakgrund i en unik kombination av ord från olika kulturer. ”Zui” är en kombination av orden för ”löftesbringande” och ”Sverige”, medan ”ki” representerar ”morgonrodnadens land” (Japan) och ”tei” betyder ”litet hus” eller ”hyddel”. Detta är det enda tehus av detta slag i norra Europa som är öppet för allmänheten.

”Det löftesrika ljusets boning”. Det ligger naturskönt i sluttningen ned mot Djurgårdsbrunnskanalen på Norra Djurgården. Vi, liksom andra, tycker att detta tehus är en av de saker att göra i Stockholm som varmt kan rekommenderas.

Tehuset byggdes efter ritningar av professor Masao Nakamura. Här kan du från någon gång i maj till oktober faktiskt njuta av en äkta japansk teceremoni! Här finns mer information.

japanskt tehus på djurgården i stockholm
Japanskt tehus på Djurgården i Stockholm

Typ av te i tehus

De typer av te som serveras kan varierar beroende på tehuset och dess specialitet. Vanligtvis kan olika sorter av svart te, grönt te, vitt te, oolong-te och örtte finnas på menyn. Dessutom kan vissa tehus erbjuda specialteer eller lokalt framställda teer som är unika för deras region eller kultur. Men visst – du kan ibland även hitta ”alternativa” teer som kamomillte och ingefärate på menyn.