Hem » Okategoriserade » Fakta om energidrycker

Fakta om energidrycker

En energidryck är en dryck som består av tillsatser av uppiggande preparat som tex koffein, i form av syntetiskt koffein eller guarana och vattenlösninga vitaminer. Andra vanliga ingredienser är glukuronolakton och aminosyran taurin. Dessa livsmedel tillhör en ny klass av föda/dryck som innehåller aktiva ingredienser och där avsikten är att uppnå ett syfte, exempelvis öka välbefinnandet och prestations-, koncentrations- och reaktionsförmågan

Energidrycker innehåller dock många uppiggande ämnen som man kan behöva ta det försiktigt med om man är ung eller känslig för dessa ämnen. Innehåller drycken koffein tillsammans med Taurin kan det göra att hjärtat slås snabbare . Det kan vara dödligt, eller åtminstone öka risken för en hjärtattack.

På forum nätet kan man läsa sig till att folk eftersöker energidryck utan taurin, samt deras frågor om vat taurin är och hur skadligt det kan vara.

”Det finns inte några kostrekommendationer för taurin. För energidrycker som bland annat innehåller taurin, koffein och kolhydrater har Livsmedelsverket uttryckt att dryckerna inte är lämpliga som törstsläckare och som vätskeersättning vid fysisk ansträngning, samt att de inte är lämpliga att kombinera med alkohol.  Patienter med njursjukdom bör också avrådas från att använda taurininnehållande energidrycker”.
Livsmedelsverkets rekommendationer

Behövs energidryck innan träning?

Dietisten Jannette Vera säger i GP.se:

– De behövs inte. Blandningen av socker och tillsatser är helt onödig vid vanlig träning som gympa eller spinningpass. Det är bättre att ta en banan eller en kopp kaffe.

Koffein regleras som aromämne inom Eu och enligt EU-regler ska drycker som innehåller mer än 150 mg koffein/liter (utom dem som är baserade på te eller kaffe) bland annat märkas ut med texten ”högt koffeininnehåll” och den totala mängden koffein måste anges. På sikt kan det komma regler med maxvärden för vissa ämnen, exempelvis koffein.

Taurin

Detta är ingrediens för många energidrycker. Om taurin-halten i en 250 ml energidryck är 0,4% så innehåller den 1000 mg (ett gram) taurin.

Taurin är en semiessentiell aminosyra, som finns i så gott som alla vävnader hos både människor och djur. Det blidas naturligt i vår kropp och därför finns det idag inga kostrekommendationer kring denna aminosyra.

Dess grundläggande funktion i kroppen är tillsammans med gallsyror bilda gallsalter. Gallsalter fungerar som ett emulgeringsmedel i tarmen, för att underlätta upptag av feta livsmedel. En annan grundläggande funktion taurin har är att hjälpa celler i olika organsystem att bibehålla rätt vatten- och saltkoncentration. Taurin kan hjälpa kroppen ”släcka” nervsignaler som inte behövs, och hjälper på så vis hjärnan att sortera fram de nervsignaler som ska framhävas. Överkonsumtion av taurin förbättrar inte dessa funktioner, enligt vad som är känt idag.

Taurin i en energidryck är framställt syntetisk och idag saknas det studier över vad som händer vid intag av stora mängder taurin, men även studier över kombinationseffekter av de olika ingredienserna som ingår i energidrycker, t ex kombinationen taurin och koffein.

EUs vetenskapliga kommitté (SCF) har i mars 2003 sammanställt resultat avseende möjliga interaktioner mellan koffein och taurin. Med ledning av befintliga data ansåg SCF att det inte kunde uteslutas att koffein kunde modulera effekten av taurin.  

En utvärdering av taurin i energidrycker av Efsas är slutsatsen att taurin i de mängder som ingår i energidrycker inte bär hälsofara. Energidrycker innehåller höga halter av aminosyran taurin. Kunskapsläget i nuläget är otillräckligt med avseende på maximalt dagligt taurinintag och vilka effekter intag av kombinationen taurin, koffein och alkohol har vid fysisk ansträngning och uttorkning.

Källa: http://ww2.lakartidningen.se/store/articlepdf/4/4893/LKT0638s2738_2741.pdf

Vissa drycker innehåller Guarana-extrakt. Det kan användas för att motverka trötthet, öka uthållighet och förbättra fysisk prestation i samband med träning. Till skillnad från koffein upptas Guarana långsammare av kroppen vilket motverkar den omedelbara energitopp som koffein kan ge. Guarana är ett särskilt effektivt tillskott för de som vill ha en fysisk och mental energi-boost samt vid viktnedgång. Riktigt Guarana görs på som av frön från klätterbusken Paullinia cupana.

Kort om Koffeinförgiftning

Det har angivits i vetenskaplig litteratur att 20 mg koffein/kg kroppsvikt kan ge lindrig förgiftning, detta motsvarar 1200 mg (=1,2 gram) för en person som väger 60 kg. Allvarlig eller dödlig förgiftning kan uppstå efter intag av 150 – 200 mg/kg kroppsvikt, vilket motsvarar 9000–12000 mg (9–12g) för en person som väger 60 kg.

Giftinformationscentralen har följande gradering av koffeinintag och förgiftning (december 2009)). Hos vuxna klassificeras de symtom som uppkommer efter intag av

  • 1-2 g koffein som lindrig förgiftning
  • 3 g som medelsvår
  • 6 g som allvarlig
  • 10 g som mycket allvarlig förgiftning.

Övriga källor:

http://www.gp.se/livsstil/konsument/gp-granskar-energidrycker-1.1119107

http://ww2.lakartidningen.se/store/articlepdf/4/4893/LKT0638s2738_2741.pdf

https://trends.google.se/

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/kosttillskott/amnen-i-kosttillskott/taurin

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/drycker-och-alkohol/energidrycker

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/drycker-och-alkohol/energidrycker

http://levrikare.se/kropp-sjael/haelsa/23-kropp-sjael/haelsa/74-hur-farliga-aer-energidryckerna